INSKOLNINGInskolningsrutiner


Ditt barn ska börja på vår förskola och ni får hem ett brev med all viktig information.


Dag 1: Ett timmes besök för barnets första intryck av förskolan.


Dag 2: Ni stannar med barnet fram till lunch.


Dag 3: Ni är närvarande men tar en passiv roll, låter barnet utforska och bekanta sig med personalen och miljön självständigt.


Dag 4: Ni lämnar barnet hos oss. Vi är uppmärksamma på barnets behov och kontaktar er vid behov, speciellt om barnet blir ledsen.


Dag 5: Ni lämnar barnet hos oss igen. Inskolningen är oftast avslutad, och målet är att barnet känner sig tryggt, äter, och sover väl hos oss.


Schema-tider och rutiner för inskolning kan variera då vi anpassar efter ditt barns behov.

När du lämnar förskolan de sista dagarna så ska du vara inom räckhåll att kunna komma tillbaka ifall ditt barn behöver dig.


 

Vår filosofi


Barnet lyssnar till vad du känner framför vad du säger. Vi vill därför att ni ställer alla era frågor innan lämning, för er som föräldrar att känna er trygga och säkra. Oro från föräldrar smittar barnens känslor, och därför vill vi påminna om barnets perspektiv för en omsorgsfull inskolning där vi ser och värnar ditt barn.


Det är även viktigt att barnet får utlopp för sina känslor och blir bekräftade. Barn som vägleds ifrån att få vara ledsna tenderar att stänga in sina känslor och kan bli otrygga. Därför samverkar vi nära föräldrar till att ha en samsyn på barnet och känslor för ett hållbart och långsiktigt perspektiv på relationen till förskolan.


För er som vill läsa mer om vikten att bekräfta barns känslor: https://petrakrantzlindgren.se/2011/09/26/alskade-barn-grat-inte/


Kläder & tillbehör


Beställ strykfria namnlappar! Märkta kläder och tillbehör kommer alltid tillbaka till sin rätta plats. Det går även att beställa nappar med tryckta namn. Viktigt för hygienen, för friska barn. 


Kläder på förskolan ska hålla för lek och vara smidiga för rörelse. Mer info om kläder efter väder: https://utebarn.se/kunskapsbank/checklista-till-forskola/


Medtag blöjor till förskolan (ej up&go). Personalen ska kunna byta blöja utan att dra av byxorna. 


Extra kläder läggs i separat påse och hängs på krok längs bak. Vantar, mössor, gosedjur läggs i korg. Ytterkläder som används aktivt hängs på främre krok.


Stannar hemma 


Håll kvar bodys och finkläder hemma för enklare blöjbyte och lek. Undvik hängslen och kläder som är svåra att hantera, särskilt för barn som använder toaletten själva. Skor med snören är tillåtna endast om barnet kan knyta dem. Ett gosedjur för trygghet får tas med om det ryms i barnets korg. Leksaker, små hårspännen och liknande småsaker uteblir från förskolan för att undvika kvävningsrisk för de små. 


Specialkost


Barn på förskolan erbjuds specialkost av medicinska, religösa eller etiska skäl. Lämna läkarintyg vid allergi två veckor innan inskolning eller enligt överenskommelse. 


Rekommendation


För bästa inskolning rekommenderar vi att ert barn följer samma rutiner som oss under er föräldraledighet innan inskolningen. Barnen äter kl. 10.30 och läggs för att sova kl. "11.15". Ni kan lämna ert barn hos en anhörig en stund för att även få erfara att vara ifrån dig/er. 


Mer om appen TYRA